Resepte vir luilekker, sorgvrye buitekuier

Daar is min dinge so lekker soos ’n luilekker buitekuier díé tyd van die jaar. Elmarie Berry deel haar wenke en drie maklike resepte met ons sodat jy die kuier optimaal kan geniet en jou nie in die kombuis hoef af te sloof nie. Saamgestel deur Suzanne Kotzé

Elmarie Berry deel vyf onthaalwenke vir ’n sorgvrye kuier

  1. Fokus op eenvoud en vars geure.
  2. Kies ’n spyskaart wat vooraf voorberei kan word, soos ’n kleurvolle slaai, gemarineerde geroosterde vleis, of ’n mezze-bord met doopsouse, brood en seisoenale groente.
  3. Hou drankies lig en verfrissend—dink aan tuisgemaakte limonade, ystee of verkoelde wyn.
  4. Gebruik natuurlike elemente om die atmosfeer te skep, soos vars kruie in potjies, geweefde plekmatjies en onpaar tafelgerei vir ’n ontspanne gevoel.
  5. Die belangrikste is om geregte te kies wat jou meer tyd gee om saam met jou gaste te kuier, en minder tyd in die kombuis te spandeer.

Alfresco; someronthaalresepte deur Elmarie Berry

Hierdie resepte kom uit Elmarie se boek The Table. Maak gerus wat jy kan voor die tyd, sodat jy meer kuiertyd het.

Soetpatat met geroosterde peer en gemmer labneh

My ouma het altyd hierdie gereg met pruime gemaak, maar ek hou daarvan met geroosterde pere. Dit is dalk ’n ongewone kombinasie, maar dit is watertandlekker.

Vier porsies

Bestanddele

  • 4 soetpatats
  • 7 tafellepels ekstrasuiwer olyfolie
  • Growwe seesout
  • Varsgemaalde swartpeper
  • 2 pere, gesny
  • 12 sprietuie, in die lengte gehalveer
  • 1 fyngesnyde vars rooi brandrissie
  • 2 tafellepels balsamiese glasuur

Gemmer labneh

(Wenk maak die labneh tot vyf dae voor die tyd om tyd te spaar)

200 g gepreserveerde gemmer in stroop

2 koppies labneh

  • 1 kg volvet gewone jogurt of 2 liter amasi
  • ¾ teelepel fyn Himalajasout
  • Pistasieneute, uitgedop, gerooster (in ’n pan op die stoofplaat) en grof gekap
  • Knippie of twee sumac
  • Vars pietersielie
  • Gekapte suurlemoenskil, na smaak
  • Ekstrasuiwer olyfolie

Meng  die jogurt of amasi en sout in ’n mediumgrootte bak.  Voer ‘n vergiettes uit met ’n stukkie moeselien of kaasdoek wat groot genoeg is om oor die kante te hang en plaas die vergiettes oor ’n bak. Plaas die jogurt oor na die middel van die kaasdoek en vou die oorhang in sodat die jogurt heeltemal bedek is. Plaas ’n swaar gewig oor die kaasdoek (’n paar blikkies of flesse sal deug) en sit dit in die yskas. Laat die jogurt vir minstens 12 uur en tot 48 uur dreineer. Nadat dit gedreineer is, gooi die opgehoopte water weg. Die oorblywende jogurt moes ten minste die helfte van sy volume verloor het en baie glad en romerig wees, soos roomkaas.

Labneh kan vir tot vyf dae in die yskas hou in ’n lugdigte fles of houer verseël met ’n dun lagie olyfolie bo-op. Plaas die labneh in ’n opdienskottel en bedek met gekapte pistasie, sumac en pietersielie, en suurlemoenskil na smaak. Roer olyfolie in.

Meng  200 g gepreserveerde gemmer in stroop by.

Voorverhit die oond op 220°C.

Was die soetpatat. Sny dit in die lengte in die helfte en weer in die lengte in drie lang wiggies. Meng met 3 tafellepels olie, 2 teelepels sout en ’n bietjie peper.

Plaas die wiggies met die velkant na onder op ’n bakplaat en rooster vir 25 minute tot sag, maar nie pap nie. Haal uit en laat afkoel.

Verhit 2 eetlepels olyfolie in ’n pan en rooster die gesnyde pere tot gekarameliseer.

Rangskik die patats en pere op ’n opdienbord.

Verhit die oorblywende olie in ’n middelslagkastrol en voeg die sprietuie en brandrissie by. Braai oor medium hitte vir 4–5 minute, roer gereeld sodat die brandrissie nie vassit nie, skep dan oor die patats.

Skep die gemmer labneh oor die patats en pere. Drup die balsamiese glasuur oor. Bedien teen kamertemperatuur.

Geroosterde botterskorsie met knoffel & miso labneh sous

Hierdie gereg gaan oor die eksotiese amandel-roosmaryn-krummel. Dit verander die nederige botterskorsie tot ’n Midde-Oosterse genot. Die krummel is een van my gunsteling kombuis’geheime’ omdat dit so maklik is om te maak

Bedien vier

  • 2 klein botterskorsies
  • 2 eetlepels ekstra suiwer olyfolie
  • ¼ teelepel sout
  • ½ teelepel gedroogde brandrissievlokkies
  • Knoffel & miso labneh sous
  • 1 koppie labneh (sien bo)
  • ¼ – ½ koppie klappermelk
  • 2 knoffelhuisies
  • sap van ½ suurlemoen
  • 2 eetlepels miso of sojasous
  • ½ teelepel gedroogde brandrissievlokkies
  • Sout en varsgemaalde swartpeper
  • Ruim proppie ekstra suiwer olyfolie

Amandel-roosmaryn-krummel

  • ¼ koppie rou amandels
  • ¼ teelepel sout
  • 1 teelepel vars roosmaryn, plus ekstra vir garnering

Voorverhit die oond tot 200°C vir die botterskorsie.

Sny die botterskorsie in 5 cm-wiggies (nie nodig om te skil nie) en gooi die olyfolie, sout en brandrissievlokkies by en rangskik dan op ‘n bakplaat wat omring is. Rooster vir 45–50 minute tot sag (wanneer jy maklik ’n mes kan deursteek en die rante begin verbruin.)

Amandel-roosmaryn-krummel

Plaas die amandels op ’n bakplaat en rooster in die oond vir 8–10 minute. Laat afkoel, voeg die geroosterde amandels, roosmaryn en sout in voedselverwerker en pols tot growwe krummels vorm.

Knoffel en miso labneh-sous

Voeg al die bestanddele in ’n hoëspoedmenger en meng op hoog tot syerig.

Om te bedien: Smeer die labneh-mengsel op ’n bord of skottel, rangskik die geroosterde botterskorsie op die sous en sprinkel die amandel-roosmaryn-krummel oor.

Sjokolade- en koffieroomys-terrien

As jy hierdie resep maak, al is dit net vir die krummel, sal jy nie teleurgesteld wees nie. Hierdie dekadente nagereg is perfek vir koffie- en sjokoladeliefhebbers.  

6 porsies

  • 2 liter vanieljeroomys
  • 1⁄4 koppie afgekoelde espresso
  • 1 eetlepel kakaopoeier

Koffie- en- neut-krummel

  • 4 eetlepels koffiebone
  • 100g geblansjeerde en geroosterde haselneute
  • of amandels
  • 100g goeie kwaliteit donkersjokolade

sjokoladesous

  • ⅓ koppie room
  • 100g sjokolade, gekap
  • Om te versier
  • Crunchie, neute of gerasperde sjokolade

Maak eers die krummel deur al die bestanddele saam in ’n hoëspoedmenger te meng. Hou eenkant.

Voer ’n  standaardgrootte broodpan met kleefplastiek of bakpapier uit. Maak seker dat jy lang punte oor die kante van die blik laat strek sodat jy die bevrore nagereg kan uittel om te sny.

Haal die roomys uit die vrieskas en laat dit effens sag word. Gooi 1 liter van die roomys in ’n bak. Druk dit fyn met ’n  lepel of gebruik jou elektriese klitser totdat smeerbaar is. Meng die afgekoelde espresso en kakaopoeier by.

Smeer die helfte van die oorblywende sagte vanieljeroomys in ’n egalige laag oor die bodem van die broodpan. Sprinkel ’n derde van die krummel oor. Smeer die sjokolade/koffieroomys oor die vanieljelaag en sprinkel weer een derde van die krummel oor. Eindig met die oorblywende vanieljeroomys en die oorblywende krummel.  Bedek die terrien met die kleefplastiek of bakpapier en plaas in die vrieskas om hard te word – sowat 4 ure – of tot gereed om te bedien.

Maak die sjokoladesous deur die room te verhit en die gekapte sjokolade by te voeg. Roer tot glad.

Om te bedien, lig die terrien uit die blik met die punte van die kleefplastiek of bakpapier. Draai dit onderstebo op ’n skottel en trek die plastiek/papier versigtig weg. Gooi die sjokoladesous oor en sprinkel ’n bolaag van jou keuse oor.

The Table The heartbeat of the home deur Elmarie Berry is beskikbaar by Takealot, Exclusive Books, Loot, Graffiti Books
Stylvol

Handige ekstra wenke en raad, spesiale afslag en wenke, slegs vir die binnekring.

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Verpligte velde word met * aangedui

Oor ons

Stylvol sosiale media

Nog Stories
Besigbly planne
Besigbly-planne vir verveelde kinders
error: Content is protected !!